летњи-спортски-камп

Спортске активности током лета за децу

Спортске  активности током летњег распуста

Како организовати квалитетно проведено време деци током летњег распуста?

Најчешће питање које себи родитељи постављају већ током раног пролећа покушавајући да се благовремено организују и ускладе и са својим годишњим одмором и својим плановима, а опет желећи најбоље за своје дете.

Овај текст ће надамо се пружити одговоре родитељима и усмерити их.

Почетком лета поред завршетка школске године, завршавају се и обавезе према спортском клубу уколико се деца већ баве неким спортом. Међутим за сву децу бавила се она спортом или Не најздравије и најквалитетније проведено време током лета је боравак у природи са другом децом кроз спортске активности.  Драги родитељи одговор је једноставан “Летњи спортски камп” је најбоље место за децу током летњег распуста. Не битно је да ли ви волите и практикујете спорт, да ли желите да Вам дете буде спортиста или не треба да знате да најквалитније провердено време деца ће доживети у летњим спортским камповима и са аспекта здравља, среће и задовољства. Данас многе летње школе, а најчешће школе страних језика схватају значај спортских активности са аспекта здравља, задовољства, среће и квалитетно проведеног времена детета, те трудећи се да пруже што квалитетнији дневни летњи програм обавезно укључују и спортске активности. Што је за децу наравно сјајно! Поред тога што ће савладавати одређени језик, или учити наке нове вештине и стицати нека нова знања, дете ће се забављати, бити срећно и задовољно, а највише због спортских активности и игара. Зато нам је жеља да Вас ближе упознамо са Летњим спортским камповима и помогнемо Вам да одаберете најбоље за ваше дете.

Летњи спортски камп за децу

Летњи спортски камп за децу je место дружења, игре, забаве, практиковања омиљеног спорта али и упознавање и откривање нових спортова и активности. Не ретко то буде прича које ће се радо сећати читавог свог живота. Прича коју радо деле са својим другарима и вршњацима.

Летњи спортски камп је за родитеље место где је њихово дете безбедно, срећно у здравом окружењу са добрим тимом педагога и стиче за живот веома важне навике и вештине. А за нас који се летњим спортским кампом бавимо, место где су деца у најлепшем и најприснијем контакту са природом и спортом.

Скренули би пажњу родитеља да постоји огромна разлика међу летњим камповима у којима са децом раде аниматори и оних у којима искључиво раде спортски педагози, професори спорта и физичког васпитања!!!

Не треба да заборавимо да током лета можемо у многоме да утичемо на успостављање здравих животних навика детета. Током школске године мало је времена и прилике за промене. Једноставно смо у ритму свакодневних обавеза. Колико год да желимо тешко нам је да се организујемо и утичемо на корекцију телесне тежине, прекомерне телесне тежине и гојазности, лоших држања тела, не знањем трчања и основних облика кретања, пливања, вожњом бицикли, ролера и свега другог што би било корисно научити, па чак и развојем спортских перформанси уколико се дете већ бави спортом. Веровали или Не постоје спортски кампови који све ово могу да Вам пруже. Једноставно ураде се тестирања и мерења телесног и моторичког статуса, утврде се слабости, недостаци, потребе и креира се лични програм вежбања и исхране које ће остварири постављење циљеве. Промене у понашању, животном стилу и навикама које доводе до успотављања правилног телесног развоја и доброг свеколиког здравља детета најбоље можемо учинити баш током летњег школског распуста.

Вредности и значај летњих спортских кампова су многобројни и због тога им и припада посебно место у животима многе деце и породица. Завирићемо заједно у суштину кампа и кроз овај текст сагледати летњи спортски камп из неког новог угла, са намером да Вас посаветујемо како да изаберете најбољи камп за ваше дете али и како да ваше дете припремите за летњи камп.

Летњи спортски камп је место дружења, забаве, игре што је деци пре свега интересантно, али је исто тако место на ком се на најлакши и најбољи могући начин деца уче здравим животним навикама. Уче да се брину и старају о себи, развијају социјалне вештине, сазревају и емотивно се развијају. Свакодневно унапређују своја спортска умећа, знања и вештине, уче се одговорности, радној етици и многим другим за живот веома важним стварима.

Летњи спортски кампови се организју на мору, планини, бањама, крај језера, река углавном у пределима са добрим природним одликама, које веома позитивно утичу на здравље детета. Уз свакодневну вишесатну физичку активност, здраве, редовне и разноврсне оброке, добро дружење, позитивну атмосверу и дух заједништва, дете се осећа посебно, јединствено и у многоме другачије од своје свакодневнице. Све заједно то доприноси општој рехабилитацији детета и она се са кампа враћају здравија, сретнија, испуњенија али и са више пожељних облика понашања. Некада потпуно другачија.

Често се дешава да деца на кампу науче да једу и заволе јела која дотад нису ни хтела пробати, да почну боље бринути о својим стварима, како их и где одлажу, како да их сачувају. Неки науче да слажу своје ствари, да намештају своје кревете и у свим тим радњама почну да се осећају посебно, некако старије, веће. Некада са тим навикама дођу кући и почну се љутити што им родитељи помажу и желе нешто уместо њих да чине и ураде. Забога ја то сад могу и желим сам!

Поглетајте пример јеловника у оквиру кампа

Међутим пут тих промена није био ни мало лак и једноставан. Колико су им само на том путу недостајали родитељи и колико су пута пожелели да су ту да им помогну, да им дају подршку или утеху у свим тим тренуцима своје самосталности и самоодговорности. Иако то никако не може бити исто ту су били тренери да их разумеју, утеше, помогну им, олашају, покажу, да их науче. Иако се све то на крају кроз време код куће некако врати на старо, постоје чести примери где су деца остала након кампа другачија. А друга ће се на неком другом кампу променити и постати зрелији, самосталнији, одговорнији, заправо стари онолико колико година имају.

Карактеристика доброг кампа је да има добар амбијент, атмосферу и да има душу. То је он где се летњи спортски камп издваја и чини га посебним. Међутим иза таквих кампова стоји јасна визија, добро креиран и припремљен тим, вишегодишњи рад на стварању добре организације, стварање доброг и квалитетног програма, правила и законитости који владају у кампу. Музика, песма, плес и игра стварају тај препознатљив дух и чине га стварним, отелотвореним и за нас видљивим. Дух летњег спортског кампа.

Летњи спортски камп и шта све дете може научити током њега?

 

Многи родитељи шаљу своју децу у кампове током лета како би их забавили и омогућили им да буду зрелији, али и да науче неке животне лекције. Спортски кампови посебно помажу деци на више начина што други кампови једноставно не могу. Предности спортских кампова укључују драгоцене животне лекције о одговорности, напорном раду, па чак и здрављу и кондицији. И наравно, деца могу да побољшају своје вештине на терену, али и у животу. Оно што је најважније, деца се одлично забављају на спортским камповима и стварају успомене које трају цео живот.

Ако размишљате о томе да дете пошаљете у летњи спортски камп, корисно је знати шта летњи кампови уче децу и зашто су те лекције важне у животу.

 

Деца се уче самопоштовању и самопоуздању, али и поштовању других

Са психолошког аспекта један од најбољих начина за побољшање самопоштовања и самопоуздања је постављање циљева и њихово остварење. Одлазак од куће да би присуствовао спортском кампу у трајању од недељу дана или више, може бити поприличан изазов, посебно за малу децу. Међутим деца која похађају кампове долазе кући са неупоредивим осећајем поноса, постигнућа и самопоуздања.

Организатори и тренери кампа се залажу да се деца током боравка у кампу осећају добродошлим и да им је у кампу угодно. Они чак помажу деци да се спријатеље на разне начине, најчешће кроз припрему активности, учешће у спортском, забавном програму …

Тренери углавном знају да хвале труд и способности кампера, али и како да буду критични у стварима у којима је младим спортистима потребно побољшање. На тај се начин деца осећају важним и такође уче да прихватају критику – суштинску вештину за суочавање са изазовима касније у животу.

Једноставно за дете је само по себи успех да недељу или више недеља буде ван куће и даје деци изузетан осећај поноса и самопоуздања. Уз то се ствара самопоштовање, једна је од многих предности спортских кампова.

Неки родитељи сматрају да је велики стрес за дете да оде са неком  другом најчешће непознатом децом и тренерима или спортским педагозима на седам до десет дана. У том случају најбољи вид кампа би био као што је Летњи Спортски Камп на Ади”Острво Спорта” где су деца у природи са другом децом у спортским активностима од 8 до 17ч док им се родитељи не врате са посла.

Зашто су самопоштовање и самопоуздање толико важни за децу?

Већина психолога се слаже да су високо самопоштовање и самопоуздање директно повезани са већим умењима, знањима вештинама, перформансама и бољим понашањем. Деца са вишим самопоштовањем ће вероватније током живота, спортске или пословне каријере и у међуљудским односима бити другачија и бити успешна касније у животу.

Према Брајану Трејсију(Brian Tracy), светски познатом аутору саморазвоја и мотивационом говорнику, „Самопоштовање, осећај вољења и поштовања себе, основно је начело успеха и среће. За све нас је суштински значајно како би се осећали у потпуности живим. “

Учесници кампа кроз кратко време почињу схватати правила понашања. Једно од најзначајнијих, јесте да су сва деца једнака, да имају једнака права, обавезе, одговорности. Деца брзо уче како да се заузму за себе и изборе за свој глас али на начин који не угрожава осталу децу. Ако то није случај ту је тренер да примети и помогне детету.

У кампу насиље и било који облик агресивног понашања нису прихватљиви. Чињеница да је дете прихваћено од стране друге деце, при чему је неке од њих тек упознао, доприноси побољшању дететове слике о самом себи.

Деца се уче самосталности

Без обзира на присуство тренера и сву њихову помоћ деца су у ситуацији да се брину сами о себи. Уз другу децу је то некако једноставније поготово што се они у тим ситуацијама такмиче да се прикажу што већим, бољим и старијим. Тако да је нама можда и много лакше, него родитељима да их многим стварима научимо.

Велики број активности деца обављају самостално. Пре свега воде рачуна о хигијени, својим стварима, бирају активности у којима ће учествовати, бирају другаре са којим ће проводити време. Самостално, без помоћи и подршке родитеља подносе потенцијалне непријатности, за нека њихова схватање, неке неправедности и проналазе начин да се носе са њима.  Деца која морају да користе неку терапију, носе протезе, наочаре, сочива и слично, самостално (под надзором тренера) брину о свом здрављу. Тако да за децу која у великој мери зависе од родитеља и њиховог мишљења спортски камп је нарочито значајан.

Деца се уче контроли и управљању својих емоција

Прихватање изазова и одлазак од куће представља поприлично стресну ситуацију за дете. Нарочито млађој деци која се нису одвајала од родитеља. Али и свима осталима камп је специфична ситуација у којој је дете само једно од њих више у групи. Што значи да се пажња тренера и педагога дели на већи број њих. Уз то дететове жеље и потребе нису једине и на првом месту као што је то случај код куће, већ су најчешће замењени конкретним задацима и очекивањима. Да би остварило своје жеље дете треба да се избори за њих. У оваквим околностима дете развија толеранцију на фрустрације, учи да подноси непријатне ситуације и непријатне емоције и изналази начине да управља њима. Успоставља контролу над својим емоцијама.

Упознајемо нове другаре, стичемо праве пријатеље

Специфични услови спортског кампа омогућавају да се деца врло брзо упознају и изграде међусобно поверење. С обзиром да проводе много времена заједно у ситуацијама које провоцирају различите емоције, пријатељства која настају су трајнија и специфичнија у односу на уобичајне ситуације. Иако се познају тек неколико дана, редовна појава последњег дана кампа су сузе и туга због растанка.

 

Спортски кампови уче децу толеранцији и културној свести

Предности спортских кампова укључују повећану културну свест и већи осећај толеранције према културолошким разликама.

Многи спортски кампови примају учеснике из различитих екипа, других градова некада и других држава, али за све је заједничко да воле програм кампа или су страствени према свом спорту и узбуђени су да га практикују у новом окружењу.

Учесници у спортским камповима не само да упознају другу децу из других окружења или других крајева, већ деле заједничку страст за упознавањем деце из других култура.

Кроз ову заједничку везу, они склапају међусобна пријатељства и почињу да уочавају и схватају своје културне разлике.

Дете је постало одговорније и унапредило своје говорне вештине. Уживао је у дружењу са другарима некада различитих националности и језика и научио је бити толерантан. То је сигурни смо веома добро искуство за родитеље и децу. “

 

Спортски кампови подучавају социјалне вештине и интеркултуралну комуникацију

Деца која учествују у спортским камповима уче важне друштвене вештине, као што су вођство или способност повезивања са другима и склапање пријатељстава.

Већина учесника долази у спортске кампове не познајући никога и присиљени су да комуницирају са новим другарима и стичу нове пријатеље. Спортски кампови упућују на пријатељство и комуникацију, како би постигли максималне ефекте кампа и зато организују активности и програм како би помогли камперима да се повежу.

Некада су учесници ових спортских кампова из других држава који морају комуницирати на не матерњем језику. Учесници кампа уче да је комуникација увек двосмерна улица, која захтева једнако толико труда од слушаоца колико и од говорника. Једна од најважнијих предности спортских кампова је то што се деца уче стрпљењу и толеранцији.

Зашто су социјалне вештине и интеркултурална комуникација важни за децу?

Развој социјалних вештина још је једна од многих предности спортских кампова за децу. Развој социјалних вештина припрема децу за цео живот, омогућава ефикасну комуникацију и здраву социјалну интеракцију.

Вештине слушања, разматрање осећаја других и способност изражавања личних потреба део су друштвених вештина које помажу деци да комуницирају и са вршњацима, и са одраслима или са надређенима.

Такве вештине доприносе дечијем развоју као ефикасним, брижним и саосећајним члановима друштва.

Штавише, вештине интеркултуралне комуникације доприносе општим врлинама, толеранцији и прихватању које су веома важне у данашњем савременом свету.

letnji-sportski-kamp-kondicija

Спортски кампови подучавају децу о здрављу и кондицији

Према Светској здравственој организацији, деца узраста од 5 до 17 година свакодневно требају учествовати у најмање 60 минута умерено-снажне физичке активности.

За децу која учествују у спортским камповима загарантовано је да ће испунити овај услов током свог боравка у кампу. Данас многи спортски кампови чак чине напор да науче децу важности физичке активности и здравог начина живота.

Деца која похађају спортске кампове поред довољно сати сна, квалитетних и хранљих оброка, бивају подучавана о важности здраве исхране и квалитетног сна.

Спортски кампови надахњују децу да уживају у физичким активностима и прилагођавању здравих животних навика које ће им трајати цео живот.

Зашто су здравље и кондиција толико важни за децу?

Физичка активност током детињства изузетно је важна за здравље, раст и развој мале деце.

Деца имају користи од само 1 сата умерене до снажне физичке активности дневно, како физички, психички, тако и на друге начине.

Није тајна да је дечија гојазност све већи проблем и у нашој земљи. Како деца постају више зависна од технологије, њихови животи постају седећи и мање активни. Заправо, дечија гојазност се у последњих 30 година више него утростручила. Ако дете има неактиван животни стил који се односи на онлајн играње, гледање телевизије, играње видео игара и константни преглед друштвених мрежа, може да створи озбиљне здравствене проблеме.

Спортски кампови су алтернатива таквом животном стилу, активност која промовише вежбање и редовну физичку активност . Без обзира да ли ваше дете учествује у фудбалу или скијању на води, спортски камп подстиче здравије навике. Када децу учите пожељном понашању, она ће вероватније укључити физичку активност у своју рутину кад одрасту. Вежбање је од виталног значаја за раст, развој и здравље сваког детета.

Здравствени ефекти спортских кампова подразумевају:

  • Смањени ризик од прекомерне тежине или гојазности
  • Смањени ризик од срчаних болести, рака и дијабетеса типа 2 касније у животу
  • Снажније кости и мишиће
  • Здраво срце, плућа и артерије
  • Побољшану координацију, равнотежу, држање тела и флексибилност.

Остале предности спортских кампова укључују:

  • Смањени ризик од анксиозности или депресије
  • Бољи успех у школи
  • Повећано самопоуздање и социјалне вештине

 

Спортски кампови подучавају спортске технике и вештине

Зашто је младим спортистима важно да побољшају своје вештине?

Један од циљева игре и такмичења је победити. Али да би победили и били најбољи што могу, деца требају да науче одређене вештине о спорту који практикују. Иако постоје стотине техника које деца могу да изведу, летњи спортски кампови нису само за професионалне спортисте, већ се тренери фокусирају на унапређење вештина вашег детета, корак по корак.

Тренинг долази у различитим облицима и од различитих тренера и ментора. Иако се технике подучавања могу разликовати, резултат је подршка деци у стицању нових способности, самопоуздања, упорности и других квалитета.

Најбољи млади спортисти уживају више користи. Имају веће самопоштовање и самопоуздање и већа је вероватноћа да ће бити вође и капитени.

Најискуснији спортисти вероватније ће бити капитени својих тимова. Капитени тимова стичу искуство које ће им послужити до краја живота. Уче се да комуницирају са чињеницама и обраћају се са поштовањем, да решавају сукобе, да се мотивишу и буду мотиватори као и да буду пример и узор другима.

Тренери и спортски педагози у спортским камповима пружају квалитетан тренинг и модерне технике како би се омогућило да сваки спортиста побољша своју брзину, кондицију, снагу, окретност и специфичне вештине. Тада деца могу безбедно да се такмиче у сигурном и контролисаном окружењу.

letnji-sportski-kamp-trening

Спортски кампови уче децу одговорности и радној етици

Повећани осећај одговорности и радна етика су још две предности спортских кампова код деце.

У спортским камповима деца морају да прате дневни распоред активности како би учествовали у њима, обедовали, присуствовали радионицама итд. Како би се пробудили на време и стигли на тренинге деца се уче одговорности и самодисциплини што им помаже да развију одговорне навике у младости.

Поред тога, спорт учи децу важности радне етике. Већина тренера или спортских педагога не само да награђује напоран рад и залагање, већ и то што деца виде да се њихов напоран рад исплати у њиховим способностима и вештинама. Што теже раде, брже напредују.

“Лука је стекао бољу технику у фудбалу, живео је заједно са децом из других градова, научио се да буде уредан, рано устаје, да добро обедује, редовно практикује спорт и поштује правила.” – искуство родитељи дечака који је прошао летњи спортски камп

 

Зашто је важна одговорност и радна етика?

Одговорност и радна етика важни су јер су значајне за успех у свим аспектима живота било да се ради о школи, каријери, везама и слично. Деца која развијају осећај одговорности у спортским камповима пратећи упутства тренера и стижући на тренинге на време демонстрирају тај исти осећај одговорности касније у животу и на радном месту. Они следе упутства својих надређених и завршавају своје обавезе и дужности благовремено.

Спортски кампови подстичу осећај независности код деце, јер тренери уче децу да истрају у ономе што желе. Ако ваше дете жели да се игра фудбала, одбојке, кошарке, онда крени, покрет!

Кампови омогућавају деци личне одговорности са малим ризиком од неуспеха. Иако су одговорни за играње своје улоге у и игри и тиму, уче се подржавању циљева тима, а деца не одустају и не напуштају своју улогу током кампа, јер се осећају одговорним, а то се кроз игру најлакше учи. Деца преузимају одговорност за своје поступке и успех док учествују у играма и активностима не ослањајући се на своје родитеље или старатеље.

Ове навике и одговорност помажу деци у школи. Спортски кампови уче децу да на време стижу на часове и следе упутства у настави. Такве навике на крају можда ређе воде ка спортском успеху, али зато сигурно ка њиховом академском успеху.

 

Уче се стратешком размишљању

У поређењу са читањем књига и решавањем математичких проблема, учешће у спортском кампу уводи различите начине имплементације стратешког размишљања. Примера ради Ваше дете ће научити како да маневрише око препрека и других играча, како шутирати лопту под савршеним углом, како дриблати лопту са контролом и како шутнути лопту тачно одређеном снагом потребном да пређе на другу страну терена или осећајно додавање на малој удаљености.

Физичке стратегије се не могу научити папиром и оловком – уместо тога, оне се уче путем покушаја и грешке. Увежбавање компликованијих вештина подстаћи ће стратешко размишљање и дати деци основу за бављење спортом на вишим нивоима у будућности.

летњи-спортски-камп-тимски-рад

Уче се Тимском раду

Развијање вештина тимског рада од виталног је значаја за све области живота – школу, ваннаставне активности, посао, факултет и на првом месту породицу. У спорту, саиграчи се ослањају једни на друге како би успели. Иако се успех у неким спортовима заснива на индивидуалном нивоу, већина укључује саиграче који раде на постизању заједничког циља.

У млађем узрасту деца ће научити како да се охрабрују, подстичу и како да на различите начине комуницирају, а да противник не прозре њихове намере.

Деца ће правити грешке на терену, али уз позитиван тимски дух и рад, сваки спортски тим може постати као један. Разумевање вредности сарадње и рада са другима омогућава деци да се осећају као да су саставни део шире слике – какав је тим заправо!

Тимски рад такође подстиче децу која се баве спортом да помажу другима у свом тиму. Рецимо да играч има проблема са додавање лопте у конкретној акцији или при шуту на кош. Искуснији играч има могућност да давањем савета подржи саиграча који се трудио и борио. Тимски рад побољшаће тим у целини и донети позитивну атмосферу у којој ће сви саиграчи засигурно уживати и бити срећни.

 

Учимо да забавимо сами себе, развијамо креативност

Велики број активности је конципиран тако да развија машту детета. Неки летњи спортски камп садрже музичке, плесне, ликовне или драмске радионице, које детету омогућавају да испољи и развија своје таленте. Поред тога, дете развија и дивергентно (стваралачко) мишљење обзиром да живот у природи захтева бројне импровизације и сналажења. Иако је већи део програма пажљиво испланиран и структуисан, деца имају довољно слободног времена током којег сами осмишљавају активности без помоћи одраслих, медија и технике.

 

Учимо другачије вредности: Важно је шта знамо и какви смо, а не колико имамо

Кампови  представљају неку врсту посебног универзума где важе посебна правила. Деца са собом доносе искључиво своју личност и своје вештине. Дакле, није важно из које породице дете долази, какве оцене има у школи, са киме се дружи и колико новца има. Те ствари су једноставно небитне. Да би дете било прихваћено од стране остале деце важно је да буде добар другар, да се укључује у различите активности и да сарађује са остатком групе.

летњи-спортски-камп1

Учимо да волимо и чувамо природу. Модерну технологију током кампа не користимо

Основна одлика кампова јесте да се одржавају у природи. Деца проводе време напољу на свежем ваздуху у често чаробном амбијенту природе. У природи се деца некако увек осећају другачије. Постају еуфорична, раздрагана са неодољивом потребом да јурцају, трче и скачу. Деца природу једноставно заволе. А онда их је лако учити да ту исту природу негују и чувају и за собом никако не остављају ђубре.

За неке од њих је ово јединствена прилика да се суоче са страхом од инсеката, уживо виде жабу, гуштера, веверицу, кртицу да леже на трави, шетају по шуми… Колико год ове ствари деловале неважно, оне су природне и веома потребне деци, нарочито у овом тренутку када велики број одраста у стерилним условима, бетонским блоковима и асфалту.

Ако сте решили да свом детету обезбедите овако незаборавне тренутке током овог лета, да му пружите оно што је најзначајније за њега са аспекта здравља прави је тренутак да нас контактирате за све додатне информације везане за Летњи спортски камп!

ostrvo-sporta-logo



Call Now Button